De venusovergang van 2012 door
Jim Lafferty
vanuit Joshua Tree National Park USA.
Transit of Venus 040
Op 6 juni 2012 bewoog Venus gezien vanaf de Aarde voor de Zon langs. Een zeer zeldzaam verschijnsel, want de volgende keer dat dit gebeurt is pas weer in 2117. Vanuit Nederland zou de venusovergang alleen vroeg in de ochtend laag aan de horizon te zien zijn. Om dit zichbaar te maken vanuit Eindhoven organiseerde xyzon met hulp van de High Tech Campus, de Dutch Technology Week en verschillende amateur-astronomen de Transit of Venus 040. Maarliefst 14 zonnetelescopen zouden opgesteld worden op het dak van parkeergarage P4 op de High Tech Campus. Er was alleen nog één ding waar de organisatie geen invloed op had: het weer. Dit was een spannende factor voor iedereen die vanuit Nederland de venusovergang wilde waarnemen. En helaas bleek het weer niet mee te werken. Het regende de hele ochtend van de venusovergang, waardoor er vanuit Eindhoven en de meeste delen van Nederland niets te zien was.
Transit of Venus 040, venusovergang 2012 vanuit Eindhoven
Ondanks het weer en de oproepen om bij regenachtig weer niet te komen, kwamen toch nog 17 enthousiastelingen naar het dak van P4 op de High Tech Campus in Eindhoven. De bezoekers konden niet door de zonnetelescopen de Zon met Venus er voor zien, maar keken via een scherm naar de interneet-uitzendingen vanuit verschillende delen van de wereld waar het weer gunstiger was.
ToV040 Teaser
Wat: Transit of Venus 040
Wanneer: 06/06/2012 tussen 05:20 en 06:50
Waar: High Tech Campus, P4 East, ingang Dommelpoort. Eindhoven.
Entree: Gratis
De Dutch Technology Week heeft dit evenement gesteund met gratis eclipsbrillen.
Dit evenement werd mogelijk gemaakt door de inzet van amateur-astronomen die vrijwillig hun zonnetelescopen beschikbaar stelden:
- Ferry Zijp (aka @astro040 op twitter en Ferry op astroforum)
- Marco Frissen (aka @mfrissen), 1st SpaceUp Europe 22&23 Sept
- Jip Lambermont (aka @zonnekijkster), xyzon - populaire sterrenkunde
- Hans Lambermont, ##astronomy op Freenode irc
- Henk Peters (aka henkp op astroforum)
- Gustaaf Prins (aka Zoeff op astroforum)
- Wim, Dr. A. F. Philips Sterrenwacht
- en nog 5 anderen die niet genoemd willen worden.